Hoe een jurk symbool kan zijn voor tevreden zijn met jezelf 

 

#selfie 

Zie mij hier een foto van mezelf maken. Niks bijzonders zou je zeggen. Tegenwoordig vliegen de selfies je om de oren. In dit geval maak ik niet zo maar een leuke selfie om met de wereld te delen hoe geweldig het wel niet gaat met me. Nee, ik maak een foto om te zien hoe ik eruit zie. Dat doe ik wel eens, maar ik deed dat in het verleden heel vaak Te vaak.

 

Zie ik er raar en dik en overdreven uit? 

Die foto maak ik dan niet om mezelf eens even goed te bewonderen. Nee, dat doe ik om te bepalen hoe ik eruit zie. Om te checken of ik er niet raar uit zie. Of ik niet overdreven gekleed ben. Of ik vetrollen heb, uuh, de vraag is niet of ik ze heb (want zelfs als had ik ze niet, dan zag ik ze toch), maar vooral of ze niet te veel opvallen en of ik er lelijk van werd. Of welke andere kritiek ik ook maar kon bedenken.  Kortom: dat ging (en heel soms gaat dat nog steeds) er dan niet al te objectief en subtiel aan toe.  

 

Bescheidenheid is toch lief? 

Er zat een soort bescheidenheid achter en heel veel vergelijk met anderen. Die bescheidenheid, mezelf kleiner maken, associeerde ik dan met lief zijn en een bepaalde zachtheid. Bizar! Want mezelf afkraken en daarbij super onbewust uitschelden, was echt alles behalve lief en zacht voor mezelf.  

 

Ik voel me ein-de-lijk helemaal prima 

Fast forward terug naar het nu. Op deze foto draag ik een jurk die ik al dik een jaar in de kast had hangen. Een jaar zonder dat ik hem aan durfde te doen. Want ja, nogal strak. En wat dan als je mijn vetkwabben ziet? En wat dan als mensen daar wat van vinden? Ik schaamde me echt. Nu, een jaar verder, heb ik deze jurk al de hele dag aan. En nee, ik ben het afgelopen jaar niet 10 kilo afgevallen. Ik heb geen killer body ontwikkeld door een jaar lang aan de krachttraining apparaten te hangen. Nee, sterker nog, ik denk dat ik wat zwaarder ben dan een jaar geleden. En 3x raden: ik voel me ein-de-lijk helemaal prima! Fjieuw 

 

Deze jurk staat voor mij nu symbool voor dat je kunt leren tevreden te zijn met jezelf 

Want dat ik deze jurk de hele dag draag en me er goed in voel, kwam niet ineens en als vanzelf. 

Nope. De afgelopen jaren heb ik me verdiept in hoe ik deze hardnekkige eigenschap om mezelf niet mooi of niet goed genoeg te vinden kon verminderen. Super veel zelfhulpboeken en artikelen heb ik gelezen. Psychotherapie en gesprekken met verschillende coaches gehad. Mijn minimale doel was de scherpe kantjes eraf krijgen. En een tijdje geleden besefte ik me ineens hoeveel fijner ik me voel over mezelf en dat ik al veel liever ben voor mezelf.  

 

Comfortabel uit je comfort zone is mijn sleutel 

Eén van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb, is om uit je comfort zone te stappen. Voor iedereen is dat moeilijk, maar zeker voor iemand die erg onzeker is. De woorden ‘trial and error’ of zoals ik het tegen mijn kinderen zeg ‘van proberen kun je leren’ zijn er bij mij ingebakken en een onderdeel geworden van hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling aanvlieg. En dat kan in allerlei gradaties. Mij helpt het voor de dingen waarover ik écht onzeker ben of eng vind om comfortabel uit mijn comfort zone te stappen. Voorzichtig en niet te vaak. In dit geval had ik ook in een naveltruitje kunnen lopen, maar los van dat dat niet echt mijn stijl is, is dat toch echt een stap te ver. Misschien een volgende keer 😉.

Wil jij ook tevredener zijn over jezelf? En kun je een steuntje in de de rug en een stok achter de deur wel gebruiken? Stuur me dan een berichtje. Wie weet kan ik je helpen. Ik doe het graag en met liefde.